Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

*** NANAIMO BARS CIASTO PROSTO Z KANADY ***


składniki:

szklanka masła
szklanka brązowego cukru
1 jajko
3 łyżki kakao
1 szklanka krakersów graham (można zastąpić herbatnikami)
1 szklanka wiórków kokosowych
szklanka płatków migdałów
szklanka masła
2 łyżki proszku budyniowego
szklanka śmietanki 30% lub 36%
2 szklanki cukru pudru (ja dałam 1 i i tak krem był słodki)
2 tabliczki gorzkiej czekolady
3 łyżki masła

sposób przygotowania: Przygotowanie spodu: 1. Przygotuj foremkę 20 x 20 cm wykładając ją folią aluminiową. 2. Masło roztop na średnim ogniu. Dodaj brązowy cukier, kakao i wszystkie składniki dobrze połącz. Zdejmij z ognia i lekko przestudź. 3. Do masy dodaj rozbełtane wcześniej jajko* i dokładnie wymieszaj ok 2 min. (Masa nieco zgęstnieje) 4. Dodaj zmiksowane na bardzo drobno krakersy, kokosowe wiórki i migdały. Wszystko wymieszaj i wyłóż masą przygotowaną formę. Wstaw do lodówki na 30 min. * jajko się zetnie w ciepłej czekoladzie także nie ma obaw przed spożyciem surowego. Dla większej pewności można postawić masę wymieszą z jajkiem na palnik i podgrzewać ok 2 min aż zgęstnieje. Ważne jest to aby nie dodać jajka do zbyt ciepłej masy bo wtedy powstanie czekoladowa jajecznica:) Przygotowanie kremu: 1. Miękkie masło ucierać z proszkiem budyniowym i śmietanką aż powstanie gładka, puszysta, prawie że biała masa. 2. Dodać cukier i ucierać za pomocą miksera jeszcze ok 5 min. 3. Krem wyłożyć na schłodzony spód. Wstaw do lodówki na kolejne 30 min. Przygotowanie polewy: 1.Czekoladę pokrój na drobne kawałki i umieść w szklanej misce. Dodaj masło i podgrzewaj na małym ogniu w kąpieli wodnej tzn. umieść miskę nad garnkiem z wodą. Czekoladą polej przygotowane ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation