Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

PRZEKŁADANIEC BISZKOPTOWY
Składniki na biszkopt:

150 g mąki pszennej;
200 g cukru;
50 g masła (o temperaturze pokojowej);
4 duże jaja lub 5 mniejszych;
skórka otarta z 1 limonki;
8 g cukru waniliowego;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
szczypta soli;
Wykonanie:
Masło utrzeć z 100 g cukru i cukrem waniliowym na puszysty krem, dodać 3 żółtka i nadal ucierać. Białka z 4 lub 5 jaj ubić na sztywną pianę razem ze szczyptą soli, dodać pozostały cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Do utartego masła dodać startą skórkę z limonki, wymieszać. Następnie dodać białka, lekko wymieszać, dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Cisto przełożyć do wyłożonej papierem pergaminowym prostokątnej formy o wymiarach 30x22 cm. Piec 15 minut w temp. 200 st.C. Po upieczeniu wystudzić.
Składniki na masę malinową:
1000 g mrożonych malin;
200 g cukru;
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
30 g żelatyny;
Wykonanie:
Żelatynę zalać 4 łyżkami przegotowanej wody, odstawić aby napęczniała. Maliny wymieszać z cukrem i zagotować. Odstawić i do gorących malin dodać ekstrakt waniliowy oraz żelatynę. Mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Maliny przestudzić, wylać na biszkopt ułożony w formie (w której się piekł) i odstawić do lodówki do stężenia.
Składniki na krem:
600 ml białego półsłodkiego szampana;
100 g cukru;
8 g cukru waniliowego;
4 żółtka;
sok wyciśnięty z połówki limonki;
40 g mąki ziemniaczanej;
25 g żelatyny;
400 ml śmietanki 30% lub 36%;
Wykonanie:
Żelatynę zalać 3 łyżkami przegotowanej wody i odstawić do napęcznienia. Żółtka, sok z limonki, cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną wymieszać, dolać szampana i zagotować wszystkie składniki razem, cały czas przy tym mieszając, by krem się nie przypalił. Gotować około 2 minut. Do gorącego kremu dodać żelatynę i mieszać, by żelatyna się rozpuściła. Krem odstawić w chłodne miejsce i wystudzić do temperatury pokojowej. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do przestudzonego kremu, delikatnie wymieszać. Masę wylać na maliny. Odstawić do stężenia.
Ciasto udekorować według własnych upodobań. Zaznaczam, że czekolada do dekoracji jest tutaj mile widziana, gdyż z kremem smakowo komponuje się znakomicie:)
Moje uwagi:
1. Maliny można przetrzeć przez sito, wówczas nie będzie malutkich pesteczek.
2. Żelatyny w tym przepisie podałam więcej i tak też zrobiłam przygotowując to ciasto. Były u mnie okropne upały, ponad 30 st.C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation