Kuchnia

Ciasta

KARPATKA – klasyczne ciasto i mój słodki przysmak :)


Składniki:

Ciasto:

1 szklanka wody
125 g margaryny
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek

Krem:

2 budynie waniliowe bez cukru
4 łyżki cukru
750 ml mleka
200 g miękkiego masła
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Margarynę rozpuścić w garnku, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i chwilę ucierać łyżką do powstania gęstego ciasta. Po lekkim przestudzeniu wbijać kolejno jajka i miksować. Ciasto podzielić na 2 części. Blachy o wymiarach 22 x 33 cm wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Ciasto przełożyć do blach (najlepiej rozprowadzić je równomiernie łyżką). Placki piec kolejno w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25-30 minut. Upieczone ciasto studzić na kratce.
Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy przykryć folią spożywczą i wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem na puch i dodawać po jednej łyżce wystudzony budyń cały czas miksując.
Gotową masę przełożyć na jedną część ciasta i przykryć drugą częścią. Ciasto schłodzić.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation