Kuchnia

Kuchnia

Kubuś

Ciasto biszkoptowe:
6 jajek
1,5 szklanki mąki tortowej
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki kakao
6 łyżek oliwy
margaryna do smarowania
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą dolewamy 6 łyżek oleju rzepakowego.
Ciasto wylewamy na formę wysmarowaną margaryną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do "suchego patyczka" - około 30-40 minut. Upieczony biszkopt studzimy, przekrawamy na 2 części.
1 litr soku marchewkowo-owocowego
3 budynie śmietankowe
400 ml śmietanki 30%
2 śmietanfixy
60 g gorzkiej czekolady
Budynie rozrabiamy w szklance soku, pozostałą część soku doprowadzamy do wrzenia. Kiedy się zagotuje dodajemy budynie, gotujemy chwilę, aż masa zgęstnieje. Gorący budyń wylewamy na jedną warstwę biszkoptu, przykrywamy drugą warstwą.
Kiedy całość ostygnie ubijamy śmietanę z śmitanfixem. Wykładamy na wierzch ciasta. Na koniec posypujemy startą na drobnych oczkach czekoladą.

źródło: http://zmiloscidoslodkosci.bloog.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation