Kuchnia

MIĘSA

Mini roladki w sosie winogronowym
Składniki:

schab 400g,
pęczek natki pietruszki,
wino czerwone półsłodkie 125 ml,
bulion 250ml,
1 łyżka masła,
olej do smażenia,
125g ciemnych winogron,
sól,
pieprz,
1 łyżka mąki,
200g kremówki,
kilka gałązek tymianku,
tymianek suszony Kamis
kasza gryczana Kupiec do podania

Przygotowanie:

Schab rozbijamy (najlepiej przez folię) na cienkie plastry. Każdy z plastrów oprószamy solą i pieprzem. Na plastrach układamy kilka listków natki i kilka gałązek tymianku i zwijamy roladki. Spinamy je wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i podsmażamy roladki na rumiano. Ponieważ roladki się nie rozwalały to wyjęłam im wykałaczki. Gdy roladki się podsmażą na patelnię wlewamy wino i bulion, dodajemy kilka gałązek tymianku, całość dusimy pod przykryciem około 20 minut.
W tym czasie winogrona kroimy na połówki, usuwamy pestki, Mąkę mieszamy ze śmietaną. Roladki wyjmujemy i trzymamy w ciepłym miejscu. Na patelnię wlewamy śmietanę i energicznie mieszamy aż do połączenia się składników. Wrzucamy winogron i całość gotujemy około 5 minut, do momentu aż winogrona zmiękną i prawie zaczyna się rozpadać. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem i suszonym tymiankiem. Mięso podajemy z kaszą gryczaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation