Kuchnia

MIĘSA

Klopsiki na sposób grecki

1 kg mielonego mięsa wieprzowo wołowego
2 jajka
1 cebula
1 litr ciekłego przecieru pomidorowego
oliwa z oliwek
mąka
kminek mielony
2 łyżeczki cukru
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Do miski przełożyć mięso, dodać jajka, pokrojoną w drobniutką kostkę cebulę, kminek, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Formować wydłużone klopsiki i każdy obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać oliwę i każdy klopsik dokładnie obsmażyć na złoty kolor. Obsmażone klopsy układać w odpowiednio dużym rondlu, zalać przecierem pomidorowym, przyprawić solą, pieprzem i cukrem, dusić razem przez około 15, 20 minut. Podawać z ryżem lub frytkami.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation