Kuchnia

ciasteczka,ciasta,słodkosci

CIASTO Z JABŁKAMI I ORZECHAMI - WIEWIÓRKA

Ciasto jest pełne jabłek i orzechów, cudnie pachnie cynamonem, jest wilgotne i puszyste, szybkie w wykonaniu i idealne na każdą okazję . Bardzo dobre, gorąco polecam :)


Składniki:

4-5 jabłek
1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
4 jajka
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

• wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
• jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
• orzechy siekamy pozostawiając duże kawałki
• białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli pod koniec ubijania dodajemy cukier
• następnie do masy dodajemy żółtka, olej i dalej ubijamy
• mąkę przesiewamy i dodajemy ją razem z proszkiem, sodą i cynamonem, mieszamy
• na koniec dodajemy starte jabłka i posiekane orzechy i jeszcze raz całość mieszamy
• ciasto przekładamy do formy ( +/- 33x22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 55 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 170ºC
• gotowe ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.


Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/placek-amerykanski


SŁODKIE ZAPOMNIENIE.BLOGSPOT.COM: CIASTO Z JABŁKAMI I ORZECHAMI - WIEWIÓRKA
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation