Kuchnia

ciasta ciasteczka

Ciasteczka półfrancuskie z sezamem i nadzieniem orzechowym Anullka
Dodane przez:
Anullka
Czas przygotowania: 120 minut
Ilość porcji: 50
Składniki

120 gram mąki tortowej
20 dag masła
1 opakowanie ciasta francuskiego
10g drożdży
60 -70 ml mleka
1 jajko
1/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli
uprażony na suchej patelni sezam
2 łyżki płynnego miodu
sok c cytryny
1.5 szklanki mielonych orzechów
1 czubata łyżka konfitury morelowej

Smaczne ciasteczka na przekąskę.
Etapy przygotowania

Mleko wlać do rondelka, dodać masło i podgrzać , aż masło się rozpuści,do ciepłego ale nie gorącego dodać pokruszone drożdże i dokładnie wymieszać.
Oddzielić żółtka od białek, dokładnie wymieszać i wlać do mleka.

Mąkę wymieszaj z cukrem, dodać rozczyn i zagnieść szybko ciasto, uformować kulę , przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, gdy ciasto wyrośnie, zagnieść jeszcze raz.Gotowe ciasto lekko podsypać mąką i rozwałkować na prostokąt 45x25 cm.

Płat ciasta francuskiego złożyć w prostokątną kopertę ,kopertę rozwałkować i ponownie złożyć Rozwałkować prostokąt 45 x 25 cm , posmarować dokładnie białkiem i położyć na nim płat ciasta drożdżowego i dokładnie docisnąć u wyrównać boki. Odstawić na 20 min w chłodne miejsce ( Najlepiej do lodówki.

Po tym czasie kroić małe kwadraty , nadziewać masą orzechową , składać rogami w trójkąty i dobrze docisnąć.

Piec w 180 st C około 10 min, wystudzone ciasteczka posmarować miodem wymieszanym s sokiem cytrynowym i posypać uprażonym sezamem na suchej patelni.

Masa orzechowa:
Zmielone orzechy wymieszać z konfiturą morelową i nadziewać ciasteczka
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation