Kuchnia

CIASTECZKA SWIATECZNE

Kruche księżyce cappuccino

Składniki: (ok. 50 sztuk)

20 g rozpuszczalnej kawy cappuccino
300 g mąki + do podsypywania
50 g mielonych orzechów laskowych
50 g mielonych migdałów
100 g cukru (dałam 70 g)
200 g masła


Do dekoracji:

50 g czekolady białej (lub kuwertury)
50 g czekolady ciemnej (lub kuwertury)

1. Cappuccino instant rozpuścić w 50 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać, wystudzić. Mąkę wymieszać z cukrem, mielonymi orzechami i migdałami, wlać cappuccino. Masło posiekać, zagnieść z mąką i resztą składników na zwarte ciasto. Schłodzić przez 2 h w lodówce.
2. Piekarnik rozgrzać do 180°C, Dużą, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej zrobić wąski wałek grubości kciuka, następnie wałki pokroić na 5-centymetrowe kawałki.
Z każdego kawałka formować księżyc-rogalik. Układać na blasze w odstępach 3-centymetrowych, piec na średniej półce.
3.Wyjąć po upieczeniu i zostawić na blasze, do całkowitego wystudzenia. Rozpuścić kuwertury lub czekolady osobno (w kąpieli wodnej) i napełnić nimi dwa woreczki śniadaniowe i wyciąć malutkie otworki w jednym rogu, dekorować najpierw jedną, potem drugą polewą. Pozostawić minimum 30 minut do zastygnięcia. Smacznego! ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation