Kuchnia

słodkości

Jadalne podarki : mieszanka na muffiny Bożonarodzeniowe w ...
Składniki : ( na 1 L słoik )

300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki przyprawy korzennej ( może być do piernika )
100 g orzechów pekan lub włoskich
140 g tropikalnych suszonych owoców ( można dać to co lubi obdarowywana osoba, ja dałam kandyzowane skórki pomarańczy, cytryny i kandyzowany imbir)
100 g cukru muscovado light ( u mnie demerara )

W słoiku układamy wszystko po kolei tak jak jest w przepisie. Zakręcamy, ozdabiamy, doczepiamy karteczkę z przepisem. A mianowicie w przygotowaniu muffin będą nam jeszcze potrzebne :

2 jaja
300 ml mleka
100 g roztopionego masła

Zawartość słoika wsypujemy do miski. W środku mieszanki robimy dołek i dodajemy roztrzepane jajka, mleko i masło. Mieszamy do połączenia składników. Masę wykładamy do foremek muffin - kowych do 2/3 wysokości. Pieczemy w 180°, 20-25 minut. ( w przepisie jest w 190 lub 170°C ale ja zawsze piekę w 180°C. Wypróbowana temp. zawsze dobrze się pieką )

Zużywamy w ciągu 4 tygodni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation