Kuchnia

SAŁATKI

Czerwona kapusta
To przepis dla tych, którzy lubią połączenia słodko-kwaśne i np. do śmietany w mizerii dodają trochę cukru:) Ten smak bardzo mi odpowiada, moja mama przygotowywała surówkę z kapusty w podobny sposób, choć zawsze na zimno. Ta smakuje mi i tak i na ciepło , a następnego dnia jest jeszcze lepsza. Z całej główki wychodzi porcja do mięsa dla sporej rodziny, dla dwojga czy trojga proponuję zmniejszyć ilość składników o połowę.








składniki:

- mała główka czerwonej kapusty
- biała lub czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- jabłko
- łyżeczka chrzanu lub imbiru
- 2 liście laurowe
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- łyżka oleju słonecznikowego
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
- ew. pół łyżeczki kminku (nie dałam, bo nie lubię)
- łyżeczka soli
- zmielony, czarny pieprz
- łyżka posiekanego koperku

W garnku z grubym dnem rozgrzać olej i zeszklić na nim posiekaną niezbyt grubo cebulę.Kapustę poszatkować. Do cebuli dodać rozgnieciony czosnek, po chwili imbir lub chrzan, kapustę, liście laurowe,ziele angielskie, cukier, sól, zalać połową szklanki wody, doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Gotować mieszając od czasu do czasu, aż kapusta lekko zmięknie (ok. 15 - 30 minut, trzeba spróbować). Pod koniec dodać obrane, starte jabłko, mielony pieprz, sprawdzić, czy ilość przypraw (zwłaszcza soli) jest wystarczająca, posypać koperkiem, na zdjęciu- zapomniałam:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation