Kuchnia

bez glutenu - pycha

Pączki kukurydziane (bez glutenu)

• 250 g twarogu półtłustego (z kostki)
• 250-270 g mąki kukurydzianej
• 3 jajka
• 80 g cukru
• 1 łyżka cukru waniliowego
• 1 łyżka spirytusu
• 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (lub 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej)
• szczypta soli
• można dodać garść bakalii (rodzynki, morele, żurawinę)
Przygotowanie:
Jajka ubij na puszystą masę razem z cukrem i cukrem waniliowym, zmniejsz obroty miksera i dodawaj po łyżce sera.
Następnie dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Na końcu można dodać posiekane bakalie.
Pączki usmaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor – jeśli masa jest lekko klejąca, polecam porcje ciasta formować za pomocą łyżki. Gdy masa jest dość gęsta, polecam rozwałkować ją (podsypując odrobiną mąki) na placek o grubości około 1,5 cm i pokroić na równe kwadraciki.
Usmażone pączuszki wyjmij z tłuszczu i odsącz je na papierowym ręczniku. Pączki oprósz cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation