Kuchnia

bez glutenu - pycha

Ma mało cholesterolu, zdrowe tłuszcze omega-3 i -6 i mnóstwo antyoksydantów

BAKŁAŻAN pieczony z sosem jogurtowym i czosnkiem

Delikatnie posolić każdą połowę i polać oliwą z oliwek. Po 2 łyżki na każdą połowę.
Oto czego potrzebujesz. Składniki na 4 porcje.

2 bakłażany (około 30 cm każdy)
4 łyżki oliwy z oliwek
kilka gałązek świeżego tymianku (może być suszony)
2-3 spore ząbki czosnku
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 owoc granatu
sól i czarny pieprz do smaku
papier do pieczenia

Wykonanie
Bakłażany umyć i przekroić wzdłuż na pół, tak aby obie połowy były w miarę równe.
Ostrym nożem ponacinać miąższ, aż do samej skórki. Należy tylko uważać, aby nie przeciąć skórki. bo cały sok i miąższ wypłynie. Bakłażany ułożyć na papierze do pieczenia, skórką do papieru.
Ułożyć na bakłażanie gałązki tymianku i oprószyć czarnym pieprzem.

Wstawić do piekarnika nastawionego na 180 stopni i piec około 45 minut, aż miąższ stanie się kremowy, a wierzch złocisty. Jeśli bakłażany są większe, należy piec je nieco dłużej.„Kremowość” można sprawdzić patyczkiem do ciasta. Jeśli wchodzi „jak w masło” to znaczy, że
bakłażany w środku są już dobre. Im bardziej kremowe tym smaczniejsze.
Jeśli z góry za bardzo się przypiekają, można nakryć je folią.

W czasie kiedy bakłażany się pieką, przygotowujemy sos.

Czosnek obrać i „zmiażdżyć” lub bardzo drobno posiekać.
Wymieszać z jogurtem naturalnym i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Granata obrać i wydłubać pestki.

Po upieczeniu bakłażana wyjąć z piekarnika Polać sosem jogurtowym i posypać ziarenkami granatu.
I całe danie gotowe do jedzenia:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation