Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Czekoladowe ciasteczka na Walentynki

Składniki:

1 kostka masła, 1 szklanka cukru pudru, 4 łyżki brązowego cukru, 1 jajko, 2 łyżki likieru czekoladowego lub bardzo mocnej kawy, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, pół szklanki kakao w proszku, 3 szklanki mąki, pół łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli

Przygotowanie:

1. Delikatnie wymieszaj ze sobą mąkę, kakao, sodę i sól.

2. Masło i cukier utrzyj mikserem na jednolitą masę. Dodaj jajko, likier lub kawę oraz ekstrakt z wanilii. Następnie dorzuć suche składniki (mąkę wymieszaną z kakao, sodą i solą) i wszystko starannie wymieszaj.

3. Powstałe ciasto podziel na cztery części i włóż na chwilę do zamrażalnika. Następnie każdą kulkę rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Wytnij foremką walentynkowe kształty, ułóż na blaszce posmarowanej masłem i obsypanej mąką, piecz około 25 minut w temperaturze 180 °C.

4. Gotowe ciasteczka możesz udekorować w dowolny sposób.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation