Kuchnia

wypr

Karlsbadzki tort cynamonowy

Składniki ciasta:

30 dag masła
30 dag cukru pudru
6 żółtek
10 dag gorzkiej czekolady
2 łyżeczki cynamonu
10 dag przesianej mąki
1/2 torebki proszku do pieczenia ( dałam 3 łyżeczki, przyp. Daga)
6 białek
30 dag mielonych migdałów (grubo mielonych, przyp. Daga)
25 dag konfitury morelowej
15 dag mlecznej czekolady ( u mnie gorzka i biała)

przepis na tortownicę 26-28 cm, ja zrobiłam z połowy porcji, w tortownicy 21 cm

Siekamy gorzką czekoladę. Migdały prażymy na suchej patelni na złoto, studzimy i łączymy z proszkiem do pieczenia i mąką. Ucieramy masło z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania dodajemy kolejno żółtka przesypując je cynamonem, potem gorzką czekoladę i migdały z mąką i proszkiem. No koniec ubijamy pianę z białek i delikatnie, stopniowo łączymy ją z ciastem. Ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy przez około 60 minut.

Upieczone i ostudzone ciasto wyciągamy z formy i smarujemy podgrzaną konfiturą. Wierzch i boki posypujemy grubo startą czekoladą, a następnie odstawiamy na co najmniej dobę i uciekamy z kuchni, aby uniknąć pokusy;-)
Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation