Kuchnia

wypr

Tort 3 smaki - toffi, cynamon, czekolada ~ Z PIEKARNIKA
Składniki:

Warstwa czekoladowa:

300 ml śmietanki 30%
czekolada mleczna
1 łyżka kakao

Warstwa toffi:

150 ml śmietanki 30%
200 g masy kajmakowej
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Warstwa korzenna:

400 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki cukru pudru

dodatkowo 300 ml wrzątku i 30 g żelatyny

przepis na tortownicę 20-21 cm.
Tortownicę wykładamy folią spożywczą (nie aluminiową!). Przygotowujemy 3 miski. W każdej osobno przygotowujemy poszczególne warstwy deseru.

I -śmietankę podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Gdy jest gorąca dodajemy do niej czekoladę, czekamy 3-4 minuty, aż się rozpuści i całość mieszamy, a następnie dodajemy kakao. Na końcu dodajemy 5 g żelatyny rozpuszczonej 50 ml wody.

II - śmietankę mieszamy z masą kajmakową (nie kupujcie masy Bakalland, bywa straszliwie scukrzona!) i ekstraktem. Na końcu dodajemy 15 g żelatyny rozpuszczonej w 150 ml wody.

III - śmietankę mieszamy z cynamonem, cukrem i przyprawą do pierników. Na końcu dodajemy 10 g żelatyny rozpuszczonej w 100 ml wodu.

Masy kolejno wylewamy do tortownicy, począwszy od masy czekoladowej. Zanim jednak wylejemy kolejną masę poprzednia musi stężeć. Najszybciej zrobimy to wkładając tortownicę do zamrażarki. Po około 5-10 minutach masa jest sztywna i można wylewać kolejną warstwę. Po wylaniu 3 warstwy koniecznie przełóżcie tortownicę do lodówki! Po 2-3 godzinach od zrobienia torcik można wyjąć i ozdobić.
Ja na wierzch wylewam czekoladę mleczną rozpuszczoną na parze z łyżeczką masła i ozdabiam suszonymi śliwkami.
/cały deser ma lekką, kremową konsystencje, jeśli chcecie ją czymś przełamać dajcie do masy toffi drobno posiekane orzechy lub migdały, a do masy czekoladowej drobno posiekaną czekoladę. Uzyskacie tym sposobem bardziej zróżnicowaną strukturę. Ja jednak wolę, jeśli tort jest gładki./
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation