Kuchnia

Pierogi i kluski

Feed Me Better: Lekkie kluski leniwe.

KLUSKI LENIWE
przepis na 1 dużą porcję (około 500 kcal)
200 g chudego sera białego
65 g mąki pełnoziarnistej
1 jajko (osobno żółtko i białko)
duża szczypta soli
1 płaska łyżeczka lnu mielonego
1 płaska łyżeczka bułki tartej (najlepiej domowej, pełnoziarnistej, razowej itp)
5 g masła

W dużym garnku zagotowujemy wodę. Ser rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy mąkę, żółtko i sól. Białko ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do reszty składników i delikatnie mieszamy łyżką, aż zacznie formować się ciasto. Lekko je zagniatamy i przekładamy na blat oprószony mąką. Formujemy podłużny wałeczek, spłaszczamy go i kroimy nożem na porcje. Kluski wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około półtorej minuty. Odcedzamy.
Na suchej patelni prażymy len mielony z bułką tartą. Dodajemy masło i mieszamy. Posypujemy ugotowane kluski.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation