Kuchnia

kulinarnie

Stygnące ciasto jogurtowo-czekoladowe
Składniki :

2,5 szklanki gęstego jogurtu greckiego lub tureckiego o temperaturze pokojowej
50 g białej czekolady
50 g ciemnej czekolady
3 łyzki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu kokosowego lub innego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 opakowanie budyniu śmietankowego ( 40 g )
1 opakowanie budyniu czekoladowego ( 40 g )

Czekolady rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Każdą w osobnym naczyniu.

W jednej misce umieszczamy połowę jogurtu, 1,5 łyżki cukru pudru, ekstrakt waniliowy i budyń czekoladowy. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

W drugiej misce umieszczamy pozostała połowę jogurtu, pozostały cukier puder, ekstrakt kokosowy i budyń waniliowy. I tu również mieszamy całość do połączenia składników i uzyskania gładkiej masy.

Rozpuszczoną ciemną czekoladę przekładamy do miski w, której znajduje się budyń czekoladowy.Miksujemy krótko ale dokładnie aż całosć się połączy.

Białą czekoladę dodajemy do masy z budyniem śmietankowym. Również szybko ale dokładnie miksujemy aż całosć połączy sie w jednolitą masę.

Formę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wylewamy masę ciemną, równamy wierzch. Na górę nakładamy mase jasną, najlepiej za pomocą łyżki i punktowo aby kolory się nie zmieszały tylko tworzyły warstwy.

Piekarnik nagrzewamy do 250°C. Wstawiamy ciasto, zamykamy piekarnik i wyłączamy go. Ciasto pozostawiamy w piekarniku aż całkowicie ostygnie ok 2 godzin. Po wyjęciu ciasta z piekarnika i ostudzeniu wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation