Kuchnia

kulinarnie

Galaretka pomarańczowa

Składniki na 5 galaretek (z formy silikonowej do muffinek):
350 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (najlepiej z wszelkimi 'fafkulcami', bez błonek ;), u mnie był to sok z 5 pomarańczy
3 łyżeczki żelatyny, z lekkim czubem
50 g cukru (można dać więcej, mniej - zależy od słodkości pomarańczy)
otarta skórka z 1 pomarańczy
wiórki z gorzkiej czekolady - do podania (opcjonalnie)
2 łyżki likieru cytrusowego - tylko w wersji dla dorosłych (wtedy dodatkowo o pół łyżeczki żelatyny więcej)

Sok z pomarańczy zagotować z cukrem i otartą skórką, mieszając, zdjąć z palnika natychmiast po rozpuszczeniu się cukru. Do gorącego soku wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Nalać do foremek. Ostudzić i schłodzić do stężenia. Można podawać ze startymi wiórkami czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation