Kuchnia

Sałatkowo

Sałatka rosyjska
Smaczna sałatka podobna do polskiej klasycznej.
















Składniki

2 duże ziemniaki , obrane , pokrojone w kostkę
2 łyżki octu winnego z białego wina
180 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej ), pokrojonej na kawałki
2 duże marchewki , pokrojone w kostkę
150 g zielonego groszku
8 średnich ogórków konserwowych
1 łyżka kaparów , odsączonych
sól , czarny pieprz , świeżo zmielony
4 łyżki oliwy z oliwek
150 g majonezu
Przygotowanie
Do rondla z wrzącą wodą wlałem 1 łyżkę octu winnego , włożyłem ziemniaki i gotowałem do miękkości. Odlałem , odstawiłem , aby ostygły. Wrzuciłem groszek , fasolkę i marchewkę do wrzącej osolonej wody , wlałem drugą łyżkę octu winnego , gotowałem na wolnym ogniu , aż warzywa były miękkie. Odlałem wodę , odstawiłem warzywa do ostudzenia.
Ogórki konserwowe pokroiłem na niezbyt cienkie plasterki Pokroiłem wystudzone warzywa
wrzuciłem do salaterki , dodałem kapary , ogórki konserwowe , sól , pieprz ,
polałem oliwą dokładnie wymieszałem. Dodałem ¾ majonezu , ponownie wymieszałem. Sałatkę ozdobiłem pozostałym majonezem .
Wstawiłem do lodówki , aby smaki się „przegryzły”.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation