Kuchnia

Pierogi, kluski, kulebiaki, lasagne

Pierogi pieczone - Magazyn Kuchnia

Ciasto:
50 dag mąki pszennej
15 dag masła
2 żółtka
3 łyżki śmietany 22-proc.
szczypta soli
1 jajko
Farsz:
75 dag kiszonej kapusty
10 suszonych grzybów
2 cebule
3 jajka na twardo
2 łyżki oleju
gałka muszkatołowa
majeranek
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Zrób ciasto: mąkę z solą przesiej na stolnicę, dodaj masło i posiekaj. Dodaj żółtka i śmietanę, szybko wyrób ciasto i włóż je na 30 minut do lodówki.

Zrób farsz: umyj i ugotuj grzyby. Kapustę kilka razy wypłucz w zimnej wodzie, ugotuj, ostudź, odciśnij, posiekaj. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Obrane jajka oraz grzyby posiekaj. Przygotowane składniki wymieszaj, przypraw szczyptą gałki muszkatołowej, 2 łyżkami majeranku, solą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj i wytnij szklanką krążki. Nałóż na nie farsz i sklej brzegi. Pierogi posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz na złoty kolor w temp. 180 C. Podawaj do zupy grzybowej lub czerwonego barszczu.

4-6 porcji, godzina i 30 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation