Kuchnia

Pierogi, kluski, kulebiaki, lasagne

Pierogi z grzybami
Składniki
ciasto:

2 szklanki mąki
250 g śmietany 22%-36%
1 łyżeczka masła
1 jajko
farsz:

ok. 1 szklanka grzybów z zupy
1 jajko
1 łyżeczka soli i pieprzu
1 łyżka masła

Przygotowanie

Krok 1.
Siekam grzyby drobno. Na patelni roztapiam masło i podsmażam grzybki. Doprawiam solą i pieprzem oraz wbijam jajko. Podsmażam i odstawiam do wystudzenia.

Krok 2.
Zagniatam ciasto z podanych składników.

Krok 3.
W razie potrzeby dodaję mąkę lub śmietanę, ale ciasto powinno być lekko lepkie.

Krok 4.
Wałkuję cienko (podsypując mąką). Następnie wycinam małym kieliszkiem kółka (np. kieliszkiem do szampana).

Na każdym kładę farsz (ok. łyżeczki czubatej) i kładę drugie kółko, zlepiam a widelcem robię rant.

Krok 5.
Smażę partiami na głębokim rozgrzanym oleju aż będą rumiane.

Krok 6.
Przekładam na papier by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podaję gorące. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation