Kuchnia

sniadanko dla bu

Makaron z serem o smaku pierogów ruskich

Macie ochotę na pierogi ruskie, ale nie starcza Wam czasu aby je przyrządzić? Jest na to sposób. Makaron z serem - ostatnio specjalność mojego męża. Uwielbiam to danie!

Składniki na 2-3 porcje:
250 g makaronu (0,5 op.) – polecam kokardki np. Lubelli
250 g twarogu (kostka)
1 duża cebula
3 łyżki bułki tartej
1 kostka margaryny lub masła
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz

Ważna jest kolejność wykonania wg przepisu i robienia wszystkiego w jednym czasie, nie odkładając na później poszczególnych czynności!!

Makaron ugotować al dente.
W czasie gotowania makaronu – na ¼ kostki margaryny usmażyć na patelni 3 łyżki bułki tartej na złoty kolor. Do odcedzonego makaronu dodać bułkę z tłuszczem.
Twaróg rozdrobnić w osobnej misce. Dodać cukier, sól, pieprz i dobrze wymieszać
Na ¼ kostki margaryny usmażyć cebulę w kostce na mocno złoty kolor uważając aby się nie przypaliło. Lekko posolić. Usmażoną cebulę dodać do sera i dobrze wymieszać.
Makaron przełożyć do miski z serem i cebulą a w dużym garnku roztopić resztę margaryny (½ kostki), następnie wrzucić wszystko, wymieszać dobrze z tłuszczem i smażyć jeszcze 10 – 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation