Kuchnia

przepisy

Moje Walijskie Pichcenie ... : Z UDZIAŁEM MIĘSA MIELONEGO
Składniki:

600 g mielonego mięsa (ja zmieliłam mięso od szynki)
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
2 jajka
ząbek czosnku
1 duża cebula
2-3 łyżki zimnej wody
sól
świeżo mielony pieprz
olej/oliwa
1 czubata łyżka bułki tartej do środka mielonych
majeranek
słodka papryka
bułka tarta do obtoczenia

Wykonanie:

Mięso kroimy na kawałki mielimy w maszynce do mięsa wraz z czosnkiem i cebulą. Do zmielonego mięsa dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, całe jajka, sól, pieprz, majeranek, słodką paprykę, łyżkę bułki tartej oraz 2-3 łyżki zimnej wody. Wyrabiamy porządnie, dokładnie łącząc ze sobą wszystkie składniki. Mięso będzie dobrze wyrobione, gdy nie będzie się lepiło do ręki. Następnie formujemy średniej wielkości kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Mielone kładziemy na patelni z rozgrzanym olejem (wystarczy kilka łyżek). Smażymy ok. 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia .Tak przygotowane kotlety przekładamy na blaszkę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni na ok 15 minut. Mielone przyrządzone w ten sposób nie są pyszne, nie są zbyt przyrumienione a jednocześnie są mniej kaloryczne niż te tradycyjnie smażone na oleju.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation