Kuchnia

Przepisy

Marokańskie klopsiki koszt: 15,65 zł/ ok. 25 klopsików - Sknerusy.pl

Składniki:
500g mielonego mięsa wieprzowego( powinna być baranina, ale wiecie...jesteśmy sknerusami) (8 zł)
2 łyżeczki kminu rzymskiego (0,10zł)
1 łyżeczka cynamonu (0,10zł)
1/8 łyżeczki płatków chilli ( jeżeli lubicie ostre potrawy) (0,05zł) (opak. 2zł)
1 czerwona cebula (0,50zł)
2 cm imbiru (1zł)
2 ząbki czosnku (0,40zł)
2 puszki pomidorów krojonych (2x2zł)
1/2 pęczka natki pietruszki (1zł)
1 kostkę rosołową (0,50zł)

Od sąsiada:
2 łyżki oleju lub oliwy
1. Imbir obieramy i ucieramy na tarce o małych oczkach, cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a czosnek miażdżymy.

2. Do mięsa mielonego dodajemy połowę wszystkich składników: cebulę czosnek, imbir, 1 łyżeczkę kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczkę cynamonu i kilka płatków chilli). Wszystko razem mieszamy i formujemy okrągłe kulki.
3. Kulki smażymy na rozgrzanym oleju na brązowy kolor.
4. Dodajemy pozostałe składniki i smażymy ok. 2-3 min.

5. Dodajemy pomidory z puszki i kostkę rosołową. Dusimy ok. 15-20 min aż sos zgęstnieje, a smaki się połączą.

6. Posypać dużą ilością posiekanej natki pietruszki.

7. SMACZNEGO!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation