Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Moje Walijskie Pichcenie ... : GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY Z KASZĄ JAGLANĄ

Składniki na 10 dużych:

1 główka młodej kapusty
800g mięsa mielonego (ja miałam z łopatki)
3/4 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
2 ząbki czosnku
2 cebule
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy




Na sos:

750ml soku pomidorowego
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
szczypta cukru
sól, pieprz do smaku
śmietana 18%
łyżka mąki
koperek




Wykonanie:


Ostrym nożem wycinany w kapusty głąb. Wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok 10-15 minut, do momentu, aż będzie można ściągać z niej liście. Wody od gotowania kapusty nie wylewamy.
Na sicie o drobnych oczkach płuczemy kaszę jaglaną. Następnie wsypujemy ją do garnka i zalewamy 1.5 szkl. wody. Gotujemy do momentu, aż płyn się wchłonie. W dużej misce mieszamy: mielone mięso, przesmażoną na maśle cebulkę, posiekany czosnek, kaszę jaglaną, sól i pieprz. Dokładnie masę wyrabiamy (najlepiej rękoma).
Na każdy obgotowany liść kapusty nakładamy farsz. Ja lubię duże gołąbki, więc nakładam go dość sporo. Jeśli mamy zbędne małe liście na każdy duży układamy 1 mały, zabezpiecza to przed ewentualnym przedarciem się liścia i wypadnięciem farszu. Zwijamy dość mocno. Układamy w garnku.Zalewamy wodą od gotowania kapusty. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i sól. Gotujemy pod przykryciem ok 1h. Następnie łyżką cedzakową wyjmujemy gołąbki na talerz. Do wody wlewamy sok pomidorowy, podajemy szczyptę cukru, odrobinę pieprzu oraz łyżkę koncentratu pomidorowego. Zagotowujemy. W miseczce rozrabiały łyżkę mąki z zimną wodą. Wlewamy na gotujący sos w celu zagęszczenia. Mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę 18% oraz posiekany koperek. Sosem polewamy ugotowane gołąbki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation