Kuchnia

Desery

Czarny ląd na horyzoncie Aniki Stanclik (Bielsko-Biała) - przepisy Ugotowani TVN

Składniki:

250g herbatników digestive
75g miękkiego niesolonego masła
1 słoik (400g) nutelli albo innego czekoladowo−orzechowego kremu o temperaturze pokojowej
100g posiekanych prażonych orzechów laskowych
500g gładkiego (mielonego) twarogu o temperaturze pokojowej
60g cukru pudru, przesianego

Sposób przygotowania:

Połam herbatniki i włóż do miski lub naczynia malaksera, dodaj masło oraz 1 łyżkę nutelli i miksuj, aż mieszanina zacznie się zbijać w grudki. Dodaj 25g prażonych orzechów laskowych i zmiksuj pulsacyjnie na masę o konsystencji mokrego piasku. Przełóż ją do tortownicy (22 lub 23cm) i ugnieć dłonią albo wypukłą stroną łyżki.
Wstaw formę do lodówki i przygotuj masę na sernik. Utrzyj twaróg z cukrem pudrem, aż będzie gładki, starannie wygarnij nutellę ze słoika, dodaj do twarogu i ucieraj, aż się połączą. Wyjmij tortownicę z lodówki.
Przełóż do niej delikatnie twarogowo−czekoladową masę i wygładź powierzchnię. Posyp ją pozostałymi siekanymi orzechami laskowymi i wstaw do lodówki przynajmniej na 4 godziny albo na całą noc.
Podawaj sernik na zimno, prosto z lodówki. Otwórz tortownicę i krój sernik leżący na dnie foremki przed samym podaniem.
Zanurz ostry nóż w zimnej wodzie przed ukrojeniem kolejnej porcji. Nie przejmuj się, jeśli sernik w całości wyda Ci się beznadziejnie płaski − po przekrojeniu objawia się jego czekoladowa głębia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation