Kuchnia

Desery

Ciasto 3 Bit - Made by Mom and Son

Składniki na biszkopt:

8 jaj
8 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubijamy z cukrem na sztywno, stopniowo dodając po jednym żółtku. Ubijamy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, z kakao
i łyżka po łyżce wsypujemy do ubitych z cukrem jajek.
Ubijamy krótko, na niskich obrotach miksera, do połączenia się składników.
Formę prostokątna o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wylewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy około 40 minut lub to tzw. suchego patyczka.
Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Krem:

240 g cukru kryształu
1 łyżka cukru waniliowego
500 ml mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 żółtek
1 budyń śmietankowy
2 kostki masła

Z 500 ml mleka odlewamy około pół szklanki.
Mieszamy w niej mąki i budyń a resztę mleka zagotowujemy z cukrem.
Żółtka rozcieramy rózgą kuchenną i wlewamy
do rozmieszanego z mąką i budyniem mleka.
Mieszamy ponownie.
Całość wlewamy na gotujące się mleko z cukrem.
Ciągle mieszając doprowadzamy krem do konsystencji budyniu.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło rozcieramy na puch.
Dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce ostygnięty budyń.
Krem dzielimy na dwie części.

Dodatkowo:

1 puszka karmelu lub mleka skondensowanego słodzonego, gotowanego 1,5 h
200 g solonych krakersów
150 g herbatników
250 ml śmietany kremówki ubitej z 2 łyżkami cukru pudru
czekolada do posypania

Wykonanie:

biszkopt
1/2 kremu
1/2 krakersów
1/2 karmelu
pozostałe krakersy
pozostały krem
herbatniki
pozostały karmel
bita śmietana
wiórki czekolady

Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

* możecie użyć tylko krakersów lub tylko herbatników
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation