Kuchnia

Różniaste zupy

jadłonomia · roślinne przepisy
Zupa z czerwonej cebuli z rozmarynem

Składniki:
•1/2 kg czerwonej cebuli
•2-3 łyżki octu balsamicznego
•1/2 łyżeczki świeżego tymianku, może być suszony
•2 łyżeczki listków świeżego rozmarynu, naprawdę lepiej świeży niż suszony
•spora szczypta gałki muszkatołowej
•delikatny bulion warzywny
•sól i świeżo mielony czarny pieprz
•oliwa
•do podania obowiązkowo grzanki, tosty albo inne ulubione chrupiące pieczywo

Przygotowanie:
1.Cebule obrać i posiekać na pióra, następnie przekroić pióra na pół. Na dnie garnka z grubym dnem rozgrzać oliwę i dodać cebule, zmniejszyć ogień i dusić na bardzo małym ogniu co jakiś czas mieszając przez około 8-10 minut. To naprawdę ważne, żeby cebule się nie przypaliły.
2.Kiedy cebule się zeszklą dodać ocet balsamiczny i dusić przez kolejne 5 minut. Następnie miękkie cebule zalać bulionem, wlać go tyle, ile lubimy - ja lubię, kiedy ta zupa nie jest za gęsta. Doprawić gałką, solą, pieprzem i ziołami a następnie zagotować. Kiedy zacznie wrzeć zupę wyłączyć, jest już gotowa.
3.Podawać bardzo gorącą, posypaną jeszcze odrobiną świeżo mielonego pieprzu i w towarzystwie ulubionych grzanek lub tostów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation