Kuchnia

Różniaste zupy

Zupa z pokrzywy

Zupa z pokrzywy jest naprawdę smaczna i co najciekawsze nieco podobna do szpinakowej.

Składniki:
kilka sporych garści szczytowych liści młodej pokrzywy (pokrzywa pod wpływem obróbki cieplnej straci bardzo na objętości)
1 nieduża pietruszka
kawałek selera
4 małe lub duże ziemniaki
2 średnie cebule
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczku kuminu
3 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
sos sojowy
2 łyzki oleju rzepakowego

dodatki (opcjonalnie):
1/2 szklanki ryżu, kaszy jaglanej lub innej, polenty, płatków owsianych
lub kluski, makaron, grzanki
albo dodatkowo 1-2 ziemniaki
mleko lub śmietana
jajka ugotowane na twardo


Pokrzywę porządnie opłukać kilka razy, przerzucić na sitko i przelać wrzątkiem. Warzywa obrać i pokroić na kawałki. Następnie wrzucić je do garnka, zalać 2 litrami wody i zagotować. Zmniejszyc płomień i dodać listki laurowe, ziele i niepełną łyzkę soli. Gotować do chwili, aż warzywa zmiękną. Jeśli dodajemy ryż lub kaszę gotujemy je w osolonym wrzątku do miękkości. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę, nastepnie dodać pokrzywę, smażyć kilka minut - doprawiając w miedzyczasie gałką muszkatołową, solą i kminem. dodac również przeciśnięty przez praskę czosnek. Z bulionu wyciągnąc przyprawy, a dodać uduszoną pokrzywę. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem, sosem sojowym i ew. solą. Podgrzewać przez chwilę, dodać ugotowaną kaszę lub ryż i wymieszać. Kto chce może zupę z dodatkiem ryżu zmiksować. Można dodatkowo zabielić mlekiem, aby nieco złagodzić charakterystyczny smak pokrzywy lub śmietaną. A do wersji ze śmietaną polecam dodatkowo jajka - ugotowane na twardo i pokrojone na ćwiartki lub połówki. Można również zupę podać z grzankami lub kluskami. Albo zmiksować zupę z ryżem i podac dodatkowo z małymi grzankami....
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation