Kuchnia

cuda w słoiczku

Domowy keczup pikantny

Składniki na około 6 słoiczków średniej wielkości:
3 kg pomidorów, z wykrojonymi gniazdami nasiennymi i przekrojone na pół
1 kg czerwonej papryki
350 g cebuli, obranej i pokrojonej w kostkę
0,5 kg kwaśnych jabłek, obranych i pokrojonych w grubą kostkę
100 g selera naciowego, pokrojego w cienkie plasterki
2 ostre papryczki, posiekane bez pestek
6 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka gorczycy
2 liście laurowe
1 ząbek czosnku
kawałek imbiru długości 3 cm, obrany i pokrojony w drobne kawałki
łyżeczka cynamonu
3 łyżki cukru
3 łyżki octu
sól i czarny pieprz
olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
Na dnie dużego garnka (przynajmniej 5 litrowego) rozgrzać kilka łyżek oleju. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, ostrą paprykę, imbir i czosnek. Dokładnie zamieszać a następnie dodać jabłka seler naciowy, dusić na małym ogniu przez 5 minut.
Dodać pomidory i wsypać łyżkę soli, dzięki temu szybciej puszczą sok i się rozpadną. Dusić przez godzinę pod przykryciem.
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 200 stopni i włożyć do niego całe papryki. Piec przez 15 minut, następnie obrócić i piec kolejne 15 minut. Po tym czasie papryki powinny mieć czarne bąble, tak przypieczone papryki przełożyć do szczelnego plastikowego pudełka i gorące zamknąć w środku na kwadrans- dzięki temu łatwiej obiorą się ze skórki. Papryki z pudełka obrać ze skórki i pozbawić gniazd nasiennych, nastepnie filety papryki pokroić na kilka mniejszych kawałków.
Papryki dodać do garnka z pomidorami, następnie garnek odkryć, porządnie wymieszać i na małym ogniu dusić przez przynajmniej 2 godziny co jakiś czas mieszając. Im dłużej będziecie dusić keczup, tym będzie miał intensywniejszy smak.
Keczup zdjąć z ognia i niezbyt dokładnie zblendować. Jeśli podczas blendowania rzucą się w oczy całe przyprawy takie jak liście laurowe lub ziele, to dobrze jest je od razu wyłowić.
Następnie przetrzeć keczup przez sito - jeśli chcecie uzyskać idealnie gładki keczup będziecie potrzebować sita z malutkimi oczkami i będziecie musieli spędzić na przecieraniu przynajmniej dwa kwadranse. Jeśli jednak nie jesteście aż tak dokładni możecie użyć sita z dużymi oczkami (takimi jak kuchenny durszlak do odcedzania makaronu) i przetrzeć keczup przez takie sito.
Przetarty keczup porządnie zblendować i przelać z powrotem do garnka, w którym się gotował. Dodać ocet, cukier, cynamon i sól do smaku, dokładnie wymieszać. Jeśli czegoś mu brakuje dodać brakujących przypraw do - tym razem sproszkowanych, bo keczup więcej nie będzie przecierany. Można dodać więcej cukru, szczyptę cynamonu, imbiru lub pieprzu - wszystko zależy od waszego smaku.
Keczup gotować na małym ogniu przez 1 - 3 godziny do czasu, aż będzie miał pożądaną, gęstą i lśniącą konsystencję. Następnie gorący keczup przelać do czystych, wyparzonych i suchych słoików i dokładnie zakręcić każdy słoik. Słoiki obracać do góry dnem i odstawiać na blat, kiedy wszystkie będą napełnione zacząć pasteryzację. Słoiki ułożyć na blasze do pieczenia, wsunąć do zimnego piekarnika i rozgrzać piekarnik do 110 - 120 stopni stopni. Kiedy piekarnik osiągnie odpowiednią temperaturę zaczynam odmierzać 25 minut, po upływie których wyłączam piekarnik i pozwalam słoikom stygnąć w środku. Kiedy słoiki wystygną keczup jest gotowy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation