Fotografia

Fotografia

Pyszna, aromatyczna, szybka i pożywna. Takiej zupy nie da się nie lubić. Na listopadowe popołudnia – idealna!

Potrzebujemy:

ok litra domowego bulionu
3-4 pory (biała część)
3 ziemniaki
cebula
40 g masła
sól
świeżo zmielony pieprz
2 łyżki śmietany
gałka muszkatałowa

Przygotowujemy domowy bulion warzywny z pęczka włoszczyzny ( 2-3 marchewki, 2 pietruszki, połowa selera, por, cebula, kilka listków laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego). Warzywa wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy do miękkości. Ja dodaję łyżeczkę masła i łyżeczkę soli. Odcedzamy.
Pory i cebulę kroimy w piórka, ziemniaki na mniejsze kawałki. W garnku roztapiamy masło i wrzucamy warzywa. Obsmażamy je, tak, żeby oddały swój smak i ciągle mieszamy pilnując, żeby się nie przypaliły. DOdajemy nieco buliony, tak, żeby warzywa się w nim chwilę podusiły. Po około 10 minutach wlewamy resztę bulionu i gotujemy. Kiedy ziemniaki, pory i cebula będą miękkie, wyłączamy gaz i studzimy zupę. Wystudzoną blendujemy na krem, przyprawiamy pieprzem, solą i gałką oraz dodajemy dwie łyżki śmietany.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation