Kuchnia

Zupy

Zimowa zupa pomidorowa z passaty

Składniki:
1 duża butelka passaty pomidorowej (ok. 700 g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki octu balsamicznego
duża garść liści świeżej bazylii
1 łyżeczka suszonego tymianku
300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
1 kulka mozzarelli
ok. 3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka kwaśnej śmietany
3/4 łyżki soli morskiej
1/2 łyżeczki cukru
duża szczypta świeżo mielonego pieprzu
dodatkowo: pieczywo na grzanki

Na małej patelni podsmażamy na oliwie z oliwek pokrojoną w kostkę cebulę do zeszklenia. Passatę przelewamy do garnka. Dodajemy do niej przesmażoną cebulę, świeże liście bazylii, suszony tymianek, sól, szczyptę pieprzu, cukier i ocet balsamiczny. Ząbki czosnku przekrawamy na pół i pocieramy nimi pieczywo na grzanki. Następnie czosnek dodajemy do pomidorów. Ręcznym blenderem miksujemy całość, aby cebula, czosnek i bazylia połączyły się z przecierem. Całość zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy bulion i ponownie zagotowujemy. Sprawdzamy czy zupa jest odpowiednio doprawiona. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i mieszamy. Posmarowane czosnkiem pieczywo skrapiamy oliwą i kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową (lub pieczemy w piekarniku) do przyrumienienia. Mozzarellę kroimy w paski. Na dno miseczki kładziemy kilka pasków mozzarelli, zalewamy gorącą zupą. Podajemy z grzanką. Zupę można ozdobić kleksem śmietany i bazylią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation