Kuchnia

Zupy

Groszek ptysiowy do zup

Składniki:
40 g masła (ciut mniej niż 1/4 kostki)
100 ml wody (niepełne pół szklanki)
80 g mąki (pół szklanki)
2 jajka
duża szczypta soli

Do małego rondelka wlewamy wodę i dodajemy masło. Włączamy ogień i czekamy, aż masło się rozpuści. Gdy masło będzie całkowicie płynne, dodajemy sól i całą mąkę. Energicznie mieszamy łyżką, aż stworzy się jednolita masa. Zdejmujemy rondelek z ognia i lekko studzimy masę (nie może być gorąca, aby po dodaniu jajek nie zrobiła się jajecznica). Następnie dodajemy jedno jajko i miksujemy (można mikserem, można też ręczną ubijaczką), aby napowietrzyć masę. Gdy jajko się wmiesza dodajemy kolejne i ponownie miksujemy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego (jeśli nie macie rękawa wystarczy przełożyć masę do czystej, foliowej koszulki na dokumenty, obciąć 3-4 mm rogu koszulki i wyciskać jak tradycyjnym rękawem – ja często tak robię). Na blaszce układamy papier do pieczenia i wyciskamy (zachowując odstęp) małe kuleczki z masy o średnicy ok. 1 – 1,5 cm (urosną w piekarniku). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C (210°C z termoobiegiem) i pieczemy przez około 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation