Kuchnia

kuchnia

pikantna ciecierzyca

Meze, mezze, mezza...pikantna sałatka z ciecierzycy

Pikantna sałatka z ciecierzycy
na podstawie przepisu z książki May S. Bsisu The Arab Table

1 szklanka suszonej ciecierzycy
200 g posiekanej cebuli
1 ostra papryczka, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1,5 łyżeczki mielonego kuminu
1/4 szklanki soku z cytryny
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sól

do dekoracji
pomidor pokrojony w kostkę*
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
pieprz cayenne

Ciecierzycę zalać 3 szklankami wody i zostawić na noc.
Następnego dnia wylać wodę, ciecierzycę opłukać,
ugotować do miękkości i ostudzić.
Aby pozbyć się przezroczystej skórki, można wrzucić ciecierzycę do wody
i pocierać ziarenka dłońmi, aż skórka wypłynie na powierzchnię.
Ciecierzycę osuszyć, wrzucić do miski, dodać cebulę i papryczkę.
Czosnek, kumin, sok z cytryny, oliwę i sól dokładnie połączyć
i zalać powstałym sosem ciecierzycę.
Udekorować natką pietruszki i pomidorem, oprószyć pieprzem cayenne.

*pomidora dodaję tylko w sezonie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation