Kuchnia

Kluski i makaron

Cannelloni z mięsem i warzywami

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowego lub indyczego)
2 ząbki czosnku
1 cebula
pół pora
1 marchewka
kawałek selera lub łodyga selera naciowego
kilka pieczarek
łyżeczka przecieru pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy
2 łyżki natki pietruszki
2-3 łyżki parmezanu
mozzarella

beszamel (około 0,5 litra)
makaron cannelloni (całe opakowanie)

Wykonanie:
Marchewkę i seler trzemy na tarce o grubych oczkach (jeśli używamy selera naciowego kroimy go w kostkę). Por siekamy w półtalarki, pieczarki kroimy w kostkę. Czosnek i cebulę podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy pieczarki i chwilę dusimy. Dodajemy resztę warzyw, smażymy kilka minut, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie lekko podlewamy wodą, dodajemy przecier i dusimy jeszcze kilka minut. Pod koniec dodajemy natkę. Odstawiamy do przestudzenia, gdy warzywa przestygną dodajemy starty parmezan. Mięso wkładamy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy warzywa i dokładnie mieszamy. Farszem napełniamy makaron, układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym lekko oliwą. Po ułożeniu jednej warstwy polewamy beszamelem i posypujemy startą mozzarellą, następnie kolejna warstwa makaronu. Wierzch zalewamy sosem i posypujemy mozzarellą (należy dokładnie rozprowadzić sos po makaronie, inaczej nie zmięknie). Zapiekamy około 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odczekać 10 minut, makaron lepiej będzie się porcjowało. Przed podaniem oprószyć tartym parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation