Kuchnia

przekąski

KURCZAK KOKOSOWY W SOSIE Z MIODU I MANGO. |

Składniki:
- olej roślinny do smażenia
- 2 piersi z kurczaka (bez skóry i bez kości), pokrojone na paski
- szczypta curry
- sól
- pieprz
- pieprz cayenne
- ½ szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- 1 łyżka szczypiorku, drobno mielonego

SOS MIÓD-MANGO:
- ½ szklanki majonezu
- ½ mango
- 2 łyżki świeżych liści - kolendry
- 1 łyżka miodu
- łyżeczka curry
- 3-4 krople sosu Sriracha (możesz dodać więcej, jeśli lubisz nieco bardziej pikantne)
- ½ łyżeczki świeżego soku z cytryny
Przygotowanie sosu: wszystkie składniki miksować aż do zupełnego połączenia podawać natychmiast, lub przykryć folią i przechowywać w lodówce przez kilka dni.


PRZYGOTOWANIE:
1. Umieść paski kurczaka w misce i dodaj szczyptę curry, kilka szczypty soli i pieprzu, i szczyptę lub dwie pieprzu cayenne, do pasków,
2. Wymieszaj wszystko z mięsem i odstaw je na chwilę na bok.
3. Do miseczek wsyp oddzielnie mąkę, wiórki i wbij jajka
4. Panieruj: mąka, jajko wiórki
5. smaż w głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru
6. Podawać paski gorące, ozdobione szczyptą mielonego szczypiorkiem i sosem Miód-Mango .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation