Kuchnia

przekąski

„HOT WINGS” – skrzydełka jak z KFC. |

Składniki:
MIĘSO:
- 600g kurzych skrzydełek bez lotek
- 2 litry wody do gotowania
- 1-2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżka słodkiej papryki

CIASTO:
- 1 duże jajko
- 80ml zimnego mleka (1/3 szklanki)
- 75g mąki pszennej (1/2 szklanki)
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (dla smakoszy trochę więcej polecam)
- 1/3 łyżeczki suszonego piri piri (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- mąka do obtaczania
- olej do smażenia


PRZYGOTOWANIE:
1. Skrzydełka podzielić na dwie części, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować 10 minut od zagotowania wody.

2. Ugotowane wyjąć z wody i przestudzić. (Zawsze gotuję skrzydełka do smażenia, wtedy mam pewność, że nawet jak panierka szybko się zarumieni, to w środku nie będą surowe!)

3. Składniki ciasta zmiksować w misce, włożyć do niego jeszcze ciepłe skrzydełka i dobrze mieszać, aż całe pokryją się ciastem, wstawić miskę do lodówki na 1 godzinę.

4. Wyjąć skrzydełka z lodówki, odstawić by ogrzały się co najmniej 40 minut, po czym nagrzać w garnku olej – jak na frytki, wyjmować skrzydełka z ciasta, obtaczać w mące i smażyć na gorącym oleju aż do zarumienienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation