Kuchnia

zapiekanki

MIĘSNA ZAPIEKANKA Z SOCZEWICĄ I WARZYWAMI

Składniki:
- mięso mielone - 1/2 kg, najlepiej wołowe
- por - 1 szt
- cebula - 1 szt
- marchew - 2 szt
- soczewica - puszka, 400 g
- rozmaryn - 1 gałązka
- pulpa pomidorowa - 1 szklanka
- sól, pieprz - do smaku
- olej - 2 łyżki, do smażenia
- ziemniaki - 6 sztuk
- jajko - 1 szt
- mleko - ok. 1/3 szklanki


PRZYGOTOWANIE:
1. Na rozgrzanym oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę i por.
2. Dorzuć posiekany rozmaryn i mięso, usmaż.
3. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do mięsa wraz z odsączoną soczewicą oraz pulpę pomidorową. 4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dopraw i gotuj kilka minut na małym ogniu.
5. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, utłucz z mlekiem na gładkie puree, dodaj jajko i wymieszaj.
6. Do foremki do zapiekania włóż mięso, na wierzchu rozprowadź warstwę ziemniaków.
7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz ok. 40 minut, aż wierzch potrawy przyrumieni się.
8. Przed podaniem odczekaj 5 minut, żeby danie łatwiej było nakładać.

** Do zapiekania możesz użyć jednego dużego naczynia, lub małych- na jedną porcję.

** Puree przyprawić można dodatkowo tartym serem i gałką muszkatołową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation