Kuchnia

zapiekanki

TORTILLA Z ZIEMNIAKAMI, SZPINAKIEM I FETĄ

Składniki, 1-2 porcje:

- 3 nieduże ziemniaki, wcześniej obrane i ugotowane*
- 2 łyżki + 1 łyżeczka oliwy lub masła
- 1/4 małej cebuli, pokrojonej w kosteczkę
- 3 jajka
- sól i pieprz
- 1 pełna łyżka mascarpone (lub 2 łyżki gęstej śmietany 30%)
- 2 łyżki śmietany 12%
- 80 g sera feta, pokrojonej w kosteczkę
- 1 ząbek czosnku, starty lub rozgnieciony praską
- 100 g szpinaku, opłukanego, osuszonego i posiekanego
- 1/3 szklanki tartego sera "żółtego" (np. cheddar) lub 4 plasterki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku (opcjonalnie)


INFORMACJE:
1. W oryginalnej wersji używa się surowych ziemniaków.
2. Tortillę z takimi ziemniakami robimy tak jak z ugotowanymi, tylko smażymy je dłużej (bez cebuli), aż będą miękkie.
3. Surowe ziemniaki kroimy też na mniejsze/cieńsze kawałeczki aby szybciej się usmażyły.
4. Przygotować patelnię o średnicy około 18 - 19 cm oraz talerz do przewrócenia tortilli i pokrywkę do jej przykrycia

PRZYGOTOWANIE:
1. Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na 1 łyżce oliwy lub masła na złoty kolor,
2. W międzyczasie (mniej więcej w połowie smażenia) dodać cebulę.
3. Ziemniaki surowe smażyć do czasu aż będą miękkie, pod koniec dodając cebulę. Zdjąć z patelni i odłożyć do miseczki lub na talerzyk.
4. Na tę samą patelnię po ziemniakach włożyć czosnek z 1 łyżeczką oliwy, po kilkunastu sekundach smażenia włożyć szpinak.
5. Mieszając smażyć przez kilkanaście sekund aż szpinak zmięknie. Od razu zdjąć z patelni i włożyć do ziemniaków.
6. Jajka wbić do większej miski, roztrzepać widelcem, doprawić solą i pieprzem, dodać mascarpone, ser feta, śmietanę oraz ziemniaki ze szpinakiem. Delikatnie wymieszać.
7. Mocno rozgrzać tę samą patelnię. Dodać pozostałą 1 łyżkę oliwy lub masła.
8. Gdy tłuszcz będzie gorący wlać masę jajeczną wraz z dodatkami. Drewnianą łyżką przesunąć kilkakrotnie (4 - 5 razy) masę jajeczną od brzegu patelni do jej środka umożliwiając tym samym spłynięcie płynnej masy na dno patelni.
9. Smażyć tortillę przez około 8 minut pod przykryciem z pokrywki, można poruszyć od czasu do czasu patelnią aby surowa masa z wierzchu spłynęła na dno.
10. Gdy spód będzie już zrumieniony a wierzch prawie cały ścięty, przykryć talerzem patelnię, odwrócić ją do góry dnem i wyłożyć tortillę na talerz, zsunąć ją z powrotem na patelnię (zrumienioną stroną do góry).
11. Posypać serem żółtym lub położyć plasterki sera. Przykryć pokrywką i odstawić na wyłączoną kuchenkę.
12. Trzymać tortillę pod przykryciem przez około 2 minuty (już bez podgrzewania). Zsunąć na talerz, posypać posiekanym szczypiorkiem i pokroić na kawałki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation