Kuchnia

Muffiny i ciasteczka

Kokosowe muffiny
200g mąki
60g cukru trzcinowego
cukier waniliowy
pół łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia
sszczypta soli
8 łyżek wiórków kokosowych
2 jajka
aromat pomarańczowy (2 kropelki)
100g rozpuszczonego masła
ok. 200ml jogurtu naturalnego

Zaczynamy od składników suchych. Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól i wiórki kokosowe. Mieszamy.
Warto tutaj zaznaczyć, że składniki powinny mieć taką samą temperaturę, tzn jeśli trzymamy jogurt i jajka w lodówce, to wyjmijmy je troszkę wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej.
Teraz składniki mokre. Roztapiamy masło i studzimy. Dodajemy do niego roztrzepane jajka, aromat pomarańczowy i jogurt. Mieszamy.
Całość łączymy dodając składniki mokre do suchych. Mieszamy bardzo delikatnie, tak aby wszystko się połączyło. Przekładamy do foremki na muffiny.
Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation