Inne

jednogarnkowe: bigos, gulasz, leczo, kociołek...

Leczo po bułgarsku

Składniki:

2 duże pomidory
2 czerwone papryki
1 ogórek zielony (lub 3 gruntowe)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
200 g cienkiej kiełbasy
1/2 średniego kabaczka
1/2 słoiczka sosu Lutenica Premium Rosa
szczypta słodkiej papryki
1/2 łyżeczki cukru
sól morska do smaku
pieprz do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich


Papryki myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Pomidory polewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, kroimy w kawałki. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę siekamy w półksiężyce i czosnek w kosteczkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Kabaczek obieramy ze skóry, wydrążamy nasiona, kroimy w plastry, a potem w kostkę. Ogórka myjemy, obieramy i siekamy w plasterki. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę z czosnkiem, potem dodajemy kiełbasę, smażymy 5-10 minut. Do garnka przekładamy pokrojony kabaczek i paprykę, podlewamy 1/3 szklanki wody i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną, wtedy dodajemy ogórki, dusimy 5 minut. Na koniec dodajemy pomidory, całość dusimy 5 minut. Do warzyw przekładamy podsmażoną kiełbasę z cebulą i czosnkiem oraz połowę słoiczka sosu Lutenica. Doprawiamy do smaku słodką papryką, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i cukrem. Po 5 minutach zdejmujemy garnek z ognia. Podajemy na gorąco z kromką chleba lub ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation