Inne

jednogarnkowe: bigos, gulasz, leczo, kociołek...

Gulasz wołowo-grzybowy z lanymi kluseczkami

Składniki
kluseczki
jajko - 3 szt
mąka pszenna - 3 łyżki
sól - szczypta
mleko - 1-2 łyżki
gulasz
wołowina - 2 cienkie, steki
cebula - 1 szt
czosnek - 1 ząbek
marchew - 1 szt
oliwa - 2 łyżki
mąka pszenna - 1 łyżka
liśc laurowy - 1 szt
ziele angieslkie - 2 szt
rozmaryn - 2 gałązki, świeży
grzyby - 2 szklanki, pokrojone w kostkę
bulion - 2 szklanki
sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania
Mięso oprósz mąką, obsmaż na złoto na oliwie, zdejmij z patelni. Na tej samej patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę marchew i czosnek. Dodaj grzyby, rozmaryn, liść laurowy i ziele angielskie. Wymieszaj, dodaj ponownie mięso i całość zalej bulionem. Gotuj na małym ogniu przez ok. 1 godzinę- aż mięso będzie miękkie. Przypraw do smaku.
Mąkę rozmieszaj z jajkami i mlekiem ze szczyptą soli na gładkie ciasto. Wolnym strumieniem wlewaj do osolonej wrzące wody, gotuj kilka minut, aż kluseczki wypłyną na powierzchnię. Serwuj od razu.
Print Friendly
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation