Inne

makaron...

GNIAZDKA MAKARONOWE A'LA LECZO

składniki na 20 gniazdek (ok. 6 porcji):

- 1/2 paczki makaronu spaghetti
- 1 długa kiełbasa
- 1/2 średniej cukinii (mniej więcej tyle samo, co kiełbasy)
- 1 duża czerwona papryja
- 1/2 cebuli
- 1 puszka/kartonik pomidorów w kawałkach, bez skórki
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka mielonego chili
- ewentualnie trochę żółtego sera

Wstawić wodę na makaron. Cebulę posiekać, kiełbasę, cukinię i paprykę pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć kiełbasę, kiedy wytopi się z niej tłuszcz, dodać cebulę. Po zeszkleniu cebuli, dodać paprykę i cukinię. Chwilę razem smażyć, posypać przyprawami i zalać pomidorkami. Podusić razem, w tym czasie ugotować makaron al dente w osolonej wodzie. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Makaron odcedzić, wymieszać z leczo z patelni. Nakładać po 2 kopiaste łychy mieszanki do foremek na muffinki lub babeczki. Każde gniazdko można dodatkowo posypać startym żółtym serem. Zapiekać ok. 30 minut.
Wyjmować od razu na talerze i podawać z lekką sałatką lub poczekać, aż przestygną i zabrać do pracy/na piknik/wycieczkę. Polecam zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation