Kuchnia

pasty, dipy

Zielony dip z warzywami

Przekąska szybka i prosta w przygotowaniu. Dip można przygotować wieczorem, a pokrojenie warzyw zajmie tylko chwilę, więc możemy zrobić to rano. Zdrowe, chrupiące, kolorowe warzywa maczane w zielonym dipie. Pycha!

1/2 pęczka świeżej mięty
1/2 pęczka świeżej bazylii
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka świeżej kolendry
2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
125 ml gęstego jogurtu
1/2 opakowania (ok. 140 g) sera typu feta
1/3 szklanki oliwy
sól
pieprz
4 marchwie
1/2 cukinii
1 żółta papryka

Przygotuj dip: zmiksuj blenderem zioła z czosnkiem i sokiem z cytryny. Nie przerywając miksowania, stopniowo dolej oliwę, następnie ser i na koniec jogurt. Dopraw solą i pieprzem. Marchew obierz. Warzywa umyj i pokrój w słupki. Warzywa podawaj z dipem. Rada: Zielony sos świetnie smakuje też jako dodatek do placuszków cukiniowo-marchwiowych.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation