Kuchnia

pasty, dipy

wegetariański pasztet warzywny
(jedna keksówka)

4 marchewki
4 pietruszki
mały seler
2 szklanki białej fasoli
szklanka otrąb
2 jajka
przyprawy*

fasolę namaczamy na noc po czym gotujemy w tej samej wodzie do miękkości. blendujemy mikserem na gładko. resztę warzyw gotujemy do miękkości (można użyć warzyw "spod zupy") i mielimy co najmniej 2 razy w maszynce do mięsa. dorzucamy do fasoli i wbijamy jajka. mieszamy składniki ręką i stopniowo dodajemy otręby do uzyskania niezbyt kleistej masy. doprawiamy i jeszcze raz mieszamy. masę przekładamy do formy (natłuszczonej lub silikonowej) i pieczemy w 160 stopniach przez około godzinę.
po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia i wstawiamy na noc do lodówki, żeby lepiej stężał.

* przyprawy dodajemy według upodobań, można użyć dużo pieprzu, ziół, czosnku i papryki, ale dostępne są również gotowe mieszanki do przyprawiania pasztetów,
co kto lubi
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation