Kuchnia

Jedzonko

Dziś mam dla Was rewelacyjny i prosty przepis na pieczone ziemniaki nadziewane serem, szynką, papryką i jajkiem, które spokojnie mogą posłużyć za naprawdę syty obiad. Jeśli podacie je ze świeżą, chrupiącą surówką będą ciekawą alternatywą dla typowo mięsnego obiadu. Taki sposób podania ziemniaków stwarza zresztą mnóstwo okazji do kombinowania z nadzieniem – można użyć np. brokułów i kurczaka, szpinaku i fety, pieczarek, pomidorów i salami, do głowy przychodzi mi niezliczona ilość możliwość i na pewno będę z nimi często eksperymentować. No i przyznajcie, że takie pieczone ziemniaki wyglądają bosko:)

Co nam będzie potrzebne: (składniki na 2 porcje)

– 2 dość duże ziemniaki
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek
– 4 łyżki lub więcej startego żółtego sera
– kawałek papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
– 6 plasterków dobrej szynki pokrojonej w kostkę
– 2 jajka

Przepis na pieczone ziemniaki z serem, szynką i jajkiem
1

Przepis na pieczone ziemniaki

Dziś mam dla Was rewelacyjny i prosty przepis na pieczone ziemniaki nadziewane serem, szynką, papryką i jajkiem, które spokojnie mogą posłużyć za naprawdę syty obiad. Jeśli podacie je ze świeżą, chrupiącą surówką będą ciekawą alternatywą dla typowo mięsnego obiadu. Taki sposób podania ziemniaków stwarza zresztą mnóstwo okazji do kombinowania z nadzieniem – można użyć np. brokułów i kurczaka, szpinaku i fety, pieczarek, pomidorów i salami, do głowy przychodzi mi niezliczona ilość możliwość i na pewno będę z nimi często eksperymentować. No i przyznajcie, że takie pieczone ziemniaki wyglądają bosko:)

Co nam będzie potrzebne: (składniki na 2 porcje)

– 2 dość duże ziemniaki
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek
– 4 łyżki lub więcej startego żółtego sera
– kawałek papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
– 6 plasterków dobrej szynki pokrojonej w kostkę
– 2 jajka
– szczypiorek lub zielona cebulka
– sól, pieprz do przyprawienia

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy bardzo dokładnie, najlepiej wyszorować je szczoteczką pod zimną wodą, umyte osuszamy ręcznikiem papierowym, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 200ºC przez około godzinę (czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaka, jeśli po tym czasie będzie jeszcze twardy należy go piec nieco dłużej)
Upieczone ziemniaki odpakowujemy z folii i studzimy, tak aby można je było trzymać dłonią
Z przestudzonych ziemniaków odkrawamy wierzch, tak jakbyśmy chcieli zrobić pokrywkę
Łyżką wydrążamy miąższ i odkładamy go do miseczki, zamiast wyrzucać można przygotować z niego pyszne pure na kolejny obiad, albo podsmażyć z cebulką na patelni i zjeść z kefirem lub maślanką
Do wydrążonych ziemniaków wkładamy po kolei łyżeczkę oliwy z oliwek, łyżkę żółtego sera, kilka kostek papryki, trochę pokrojonej szynki, wbijamy całe, nieroztrzepane jajko, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i jeśli wystarczy miejsca posypujemy wierzch resztą sera, szynki i papryki

Przekładamy ziemniaki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy jeszcze 15 minut w 200ºC, aż jajko się zetnie, a ser rozpuści
Podajemy posypane dużą ilością szczypiorku, ze świeżą surówką np. z sałaty lodowej i pomidorów
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation