Kuchnia

przepisy

Ciasto czekoladowe - BEZ MĄKI

Składniki:
85 g gorzkiej czekolady
40 g mlecznej czekolady z cząstkami pomarańczy
60 g masła
3 jajka
80 g cukru
łyżka ciemnego kakao
280 ml śmietanki 30%
łyżeczka cukru pudru
banan
2 łyżki konfitury malinowej
łyżka ciemnego kakao

Przygotowanie:
Czekoladę wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej.
2 białka ubijamy na sztywno z 50 g cukru.
Żółtka z całym jajkiem ucieramy z 30 g cukru na puszystą masę.
Cały czas ucierając stopniowo dodajemy roztopioną czekoladę oraz kakao.
Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie ale dokładnie mieszamy.
Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 18 cm.
Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.
Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Po tym czasie rozsmarowujemy na nim konfiturę malinową i układamy cienkie plasterki banana.
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Wykładamy na ciasto.
Całość posypujemy ciemnym kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation