Kuchnia

dietetycznie

Sałatka z pieczonymi warzywami i kurczakiem (2 porcje)

- gotowy mix sałat 250g
- pomidor
- pół małej cukinii
- 150g piersi z kurczaka
- jogurt naturalny
- ząbek czosnku
- zioła prowansalskie,
- sól,
- pieprz,
- papryka ostra, papryka słodka,
- czosnek granulowany
- oliwa

Cukinię i pomidor płuczemy pod bieżąca wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem.

Cukinię pokroić w plasterki, skropić oliwą i posypać ziołami prowansalskimi.
Mięso opłukać, pokroić w mniejsze kawałki i obtoczyć w mieszance słodkiej papryki, czosnku granulowanego, ziół prowansalskich i soli.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. (z termo obiegiem), na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć plasterki cukinii i mięso. Piec ok. 15 minut.
Pomidor pokroić w kostkę.
Jogurt wymieszać z rozgniecionym ząbkiem czosnku, suszoną bazylią i szczyptą soli.
Na talerzach rozłożyć sałatę i pozostałe składniki, czyli kurczaka, cukinię i pomidora.
Posypać prażonym słonecznikiem i polać sosem jogurtowo -czosnkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation