Kuchnia

przetwory

rozczochrane okruszki: Dżem z mirabelek.

Składniki:
3 kilogramy mirabelek
1 kilogram cukru
200 ml. wody

Umyte, obrane z liści i ogonków mirabelki wrzucamy do dużego garnka.
Nie pestkuję owoców bo to jest jednak żmudne.
Wlewamy wodę, przykrywamy pokrywką i gotujemy co jakiś czas mieszamy.
Jak uda mi się zebrać trochę czerwonych to mieszam je z żółtymi i mam wtedy ładny czerwony do ciemnych tortów.



Jak widzimy że nasze owoce są dobrze rozgotowane, przecieramy je przez durszlak by pozbyć się pestek.



Wstawiamy nasz dżemik na ogień i gotujemy. Gdy trochę zgęstnieje dodajemy cukier i nadal gotujemy, pamiętając by mieszać.
Gorące nakładamy do słoiczków, zakręcamy, pasteryzujemy 10 minut.
Możemy go stosować do ciast, naleśników, bądź sosów owocowych podawanych do mięs lub ryb.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation